Kijkwijzer

...waarschuwt ouders en opvoeders!

Kijkwijzer waarschuwt ouders en opvoeders tot welke leeftijd een televisieprogramma of film schadelijk kan zijn voor kinderen. Ten eerste doet kijkwijzer dat met het geven van een leeftijdsaanduiding (alle leeftijden, 6 jaar, 9 jaar, 12 jaar, 14 jaar, 16 jaar en 18 jaar). Daarnaast zijn er pictogrammen die de reden van het advies aanduiden: geweld, angst, seks, discriminatie, drugs- en/of alcoholmisbruik en grof taalgebruik.

Adviesleeftijden
Kijkwijzer oordeelt niet over de inhoud of kwaliteit van televisieprogramma's en films. Daartoe verschillen de voorkeuren en normen van ouders te veel. Kijkwijzer waarschuwt alleen voor mogelijke schadelijke beelden. Uiteindelijk zijn ouders zelf verantwoordelijk voor wat hun kinderen mogen zien. Daarom zijn de keuringen van 6 jaar, 9 jaar, 12 jaar en 14 jaar adviesleeftijden. Dat betekent dat kinderen onder deze leeftijden alleen worden toegelaten als ze samen met een volwassene naar de film gaan.

Wettelijke bepaling
Wettelijk is bepaald dat de leeftijdsgrens van 16 jaar en 18 jaar bindend is. Dit betekent dat bioscopen in Nederland geen personen beneden de 16 jaar mogen toelaten bij films die een leeftijdskeuring van 16 jaar of 18 jaar hebben, ook niet onder begeleiding van een volwassene. Hierop dienen bioscopen te controleren op leeftijd middels het identiteitsbewijs. Bij twijfel en het niet kunnen tonen van een identiteitsbewijs mogen bioscopen geen toegang verlenen tot de voorstelling.


Kijk voor meer informatie op de website van Kijkwijzer: www.kijkwijzer.nl.