Werk je browser bij

Zo te zien gebruik je een verouderde of niet ondersteunde browser.
Gebruik een recente versie van één van de volgende browsers voor een optimale werking van deze website

Download Chrome Download Firefox Download Edge

Kijkwijzer

...waarschuwt ouders en opvoeders!

Kijkwijzer waarschuwt ouders en opvoeders tot welke leeftijd een televisieprogramma of film schadelijk kan zijn voor kinderen. Ten eerste doet kijkwijzer dat met het geven van een leeftijdsaanduiding (alle leeftijden, 6 jaar, 9 jaar, 12 jaar en 16 jaar). Daarnaast zijn er pictogrammen die de reden van het advies aanduiden: geweld, angst, seks, discriminatie, drugs- en/of alcoholmisbruik en grof taalgebruik.

  • AL

Toegang voor alle leeftijden.

  • 6 jaar

Mogelijk schadelijk voor kinderen onder de 6 jaar (adviesleeftijd). De Kijkwijzers AL, 6+ en 9+ zijn adviserend voor de ouders en opvoeders. De toegang zal niet worden geweigerd mocht een bezoeker jonger zijn dan de Kijkwijzer.

  • 9 jaar

Mogelijk schadelijk voor kinderen onder de 9 jaar (adviesleeftijd). De Kijkwijzers AL, 6+ en 9+ zijn adviserend voor de ouders en opvoeders. De toegang zal niet worden geweigerd mocht een bezoeker jonger zijn dan de Kijkwijzer.

  • 12 jaar

Onder de 12 jaar, alléén toegang onder ouderlijke begeleiding, zonder begeleiding is dit helaas niet mogelijk. Volgens de wet krijgen kinderen die jonger zijn dan 12 jaar alleen toegang tot een bioscoopfilm met de leeftijdgrens 12 wanneer zij door een volwassene worden begeleid.

  • 14 jaar

Mogelijk schadelijk voor kinderen onder de 14 jaar. Kinderen jonger dan 14 jaar worden niet toegelaten zonder begeleiding van een volwassene. Kinderen jonger dan 14 jaar onder begeleiding van een volwassene worden wel toegelaten.

  • 16 jaar

Onder de 16 jaar, geen toegang. Volgens de wet krijgen kinderen die jonger zijn dan 16 jaar geen toegang tot een bioscoopfilm met de leeftijdgrens 16. Ook niet wanneer zij door een volwassene worden begeleid. Er kan om legitimatie worden gevraagd.

  • 18 jaar

Geen toegang voor personen onder de 18 jaar, ook niet onder begeleiding van een volwassene of ouders/verzorgers. Er kan om legitimatie worden gevraagd.

 

Ook bij Movie Unlimited Bioscopen leven wij deze regels na en tot 21 jaar kan er gevraagd worden om je identiteitskaart. Dus vergeet deze niet mee te nemen!

Wettelijke bepaling

Als wij een jonger persoon toelaten tot een film met een keuring voor 16 jaar en ouder en/of 18jaar en ouder, dan zijn wij strafbaar. Dit is de reden dat wij, ongeacht aanwezige personen die ouder dan 16 of 18 jaar zijn, de toegang moeten weigeren. Uiteindelijk zijn ouders zelf verantwoordelijk voor wat hun kinderen mogen zien. Er is echter door de overheid een wettelijke bepaling verbonden aan de verschillende leeftijdsgrenzen. Wettelijk is bepaald dat de leeftijdsgrens van 16 jaar én 18 jaar bindend is. Dit betekent dat bioscopen in Nederland geen personen beneden de 16 jaar mogen toelaten bij films die een leeftijdskeuring van 16 jaar hebben én geen personen beneden de 16 jaar mogen toelaten bij films die een leeftijdskeuring van 18 jaar hebben. Hierop dienen bioscopen te controleren op leeftijd middels het identiteitsbewijs. Bij twijfel en het niet kunnen tonen van een identiteitsbewijs mogen bioscopen geen toegang verlenen tot de voorstelling.

Kijk voor meer informatie op de website van Kijkwijzer: www.kijkwijzer.nl.